За пръв път не ги връщат обратно във водатаКрай италианския

...
 За пръв път не ги връщат обратно във водатаКрай италианския
Коментари Харесай

Рибари ловят пластмасови отпадъци в Адриатическо море

  За пръв път не ги връщат назад във водата
Край италианския бряг риболовци изваждат мрежи с уловените в тях сепии, барбуни и пластмасови боклуци, съобщи Франс прес. Но за пръв път не връщат отпадъците във водата.

Досега риболовците, които са уловили пластмасови боклуци, можеха да ги върнат в морето или дискретно да ги изхвърлят на сушата с риск да бъдат съдени за противозаконното им превозване, съобщи Българска телеграфна агенция.

Сега към 40 риболовни кораба от пристанището Сан Бенедето дел Тронто на Адриатическия бряг вземат участие в самодейност за събиране и преработване на пластмасови боклуци. Тя трябваше да е едномесечна и да завърши на 7 юни, само че срокът й бе продължен до края на лятото. Целта е да се формулират правила за цяла Италия и региони оттатък границите й, с цел да се откри решение на казуса, обвързван с тоновете пластмасови и други боклуци, които риболовците улавят в мрежите си.

" Много риболовци имат навика да хвърлят отпадъците в морето, тъй като законът гласи, че не могат да ги върнат на сушата - съобщи Елеонора де Сабата, която е координаторка на плана за неправителствената организация Clean Sea Life (Клийн сий лайф). - Те нямат право да придвижват боклуци, а в пристанищата няма къде да ги складират. "

От началото на самодейността риболовци ежеседмично събират 1 звук боклуци, 60 % от които са пластмасови. Около 20-25 % от събраните боклуци могат да се рециклират. " Всичко зависи от положението на съдържащите се в пластмасата полимери след престоя им в морската вода ", означи Де Сабата. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР